غار سهولان

غار سهولان

نقد و بررسی

ADS2

توضیحات

غار سهولان

غار سهولان با ساختارِ زمین‌شناسیِ آبی- خاکی- سنگ آهک، یکی از شگفت انگیزترین و کم نظیرترین غارهای طبیعی ایران است که در ارتفاع 1751 متری از سطح دریاهای آزاد واقع شده است. غار سهولان بعد از غار علیصدر همدان دومین غار آبی ایران به شمار می رود.

این غار بر اثر فعالیت های زمین ‌شناسی در اواخر دوره كرتاسه یعنی 70 میلیون سال قبل شکل گرفته است و از هزاره ‌های دوم و اول قبل از میلاد و دوره های بعد از آن مورد سکونت و پناه انسان ها قرار گرفته است. اولین بار 100 سال پیش ژاك دمرگان فرانسوی و پس از آ‌ن در سال های جنگ جهانی دوم هیئت انگلیسی و در مهر سال 1373 غارشناسان ایرانی غار سهولان را مورد مطالعه و شناسایی قرار داده‌اند و حفاظت آن از سال ۱۳۷۹پیگیری شده است.

دالان های اصلی و محوطه دهانه غار استقرار انسانها را در هزاره های قبل از میلاد – پارتی و اسلامی را تایید می کند  که در 38 کیلومتری جاده مهابادبوکان قرار گرفته است . ارتفاع آن از سطح آب دریاهای آزاد 1750 متر است . این غار در نزدیکی روستای عیسی کند واقع است . غار به دو اسم محلی به نام های ( کونه کوتر ) یا ( کونه مالان ) مشهور می باشد . این غار از دو بخش خشکی و آبی تشکیل شده است که بخش آبی آن به سبب وجود پرندگان فراوان به کونه کوتر یا ( لانه کبوتر ) نیز مشهور است . طول این مسیر 250 متر است در طول این مسیر ، گردشگر با صحنه های جذاب استالاگتیتها و استالاگمیتها  و عمق های متفاوت آب که از 13 متر شـروع و بـه 55 متر می رسد روبرو و دچار هیجانات خاصی می شود و مسیر خشکی غار نیز با صحنه های متنوع و روزنه های سنگی و پله های ممتد و مکان هایی جهت استراحت از دیگر جاذبه های این غار است.

این غار از چند حوضچه بزرگ تشکیل گردیده است که به وسیله دالان های آبی به هم متصل شده اند. تاكنون ۳۰۰ متر از مسیر آبی و ۲۵۰ متر از مسیر خشكی آن كشف و ساماندهی شده است. غار سهولان دارای دو در اصلی است که به هم راه دارند و می توان از هر یک از آنها وارد غار و از در دیگر خارج شد. ارتفاع سقف غار تا سطح دریاچه به 50 متر  و عمق آب در برخی نقاط به 30 متر می رسد. اختلاف دمای درون و بیرون غار نیز بین 10 الی 15 درجه و رطوبت حاكم بر غار بین 70 تا 80 درصد متغیر است.

در اثر رطوبت بالا روی سنگ ها و صخره ها با خزه پوشیده شده است. تنها موجودات زنده این غار كبوتر چاهی و خفاش هستند. به سبب تاریكی و نبود نور هیچ نوع جلبكی در آب دریاچه این غار رشد نكرده و به غیر از جانداران میكروسكوپی هیچ موجود دیگری در آن زیست نمی ‌كند. رسوبات آهکی داخل غار به اشکال گوناگون به همراه قندیل های زیبا از مناظر زیبای این غار به شمار می روند. امکانات رفاهی نیز درون و اطراف غار جهت رفاه حال گردشگران در نظر گرفته شده است.

منبع : visitiran.ir/fa