تالاب انزلی
تالاب انزلی یک نوع تالاب ساحلی است که در استان گیلان و در حاشیه دریای خزر قرار گرفته است. این تالاب به وسیله یک کانال کشتیرانی از طریق دو موج شکن به دریای خزر وصل میشود. گفتنی است حوزه آبریز تالاب دارای مساحتی بالغ بر ۳۷۴ هزار هکتار است.
تالاب انزلی در سال ۱۳۵۴ خورشیدی در کنوانسیون رامسر به عنوان یک تالاب بینالمللی به ثبت رسید و همچنین این تالاب به عنوان زیستگاهی با اهمیت برای پرندگان مورد توجه مجامع بینالمللی قرار گرفته است.
برخی بر این باورند که نام انزلی از واژه «همزلی» که در زبان گیلکی به معنای سایش و نزدیکی آب و خشکی است، برگرفته باشد. جالب اینکه در زبان یونانی واژههایی همچون «انزلیوس» و «انزلیا» مترادف مرداب به کار میرفتهاند. با توجه به اینکه قدمت تالاب انزلی نزدیک به 15 هزار سال تخمن زده شده، این همسانی بیدلیل نیست.
تالاب انزلی دارای چهار بخش شرقی، بخش غربی آبکنار، بخش مرکزی سلکه و سیاهکشیم است. این تالاب طبیعی و دارای آب شیرین است و از طریق ۱۱ رود اصلی و ۳۰ رود فرعی تغذیه میشود. حداکثر عمق آب تالاب در بهار و در نواحی غربی تالاب به بیش از 2 متر میرسد.
این تالاب، به دلیل اکوسیستم و همچنین فرم بستر خود، ساختار اکولوژیکی منحصربهفردی را پدید آورده است. معروفترین گیاه تالاب انزلی که شهرت جهانی دارد، به «لاله تالابی» مشهور است. گفتنی است گیاهان تالاب هم به سه دسته غوطهور، گیاهان شناور و گیاهان حاشیهای تقسیم میشوند.
تنوع زیستی بالای تالاب آن را تبدیل به مقصدی مشهور برای پرندهنگری کرده است. حواصیلها، اردکسانان، مرغابی سانان کشیم بزرگ، کشیم سیاه گردن، یلوه کوچک، کاکایی و غیره از پرندگان این تالاب شمرده میشوند.
تالاب انزلی مقصد تعداد زیادی از پرندگان است که از سوی کشورهای شمالی به سمت ایران میآیند. همین موضوع باعث گسترش فعالیتهای پرندهنگری در این تالاب شده است. ایستگاه پرندهنگری در پناهگاه حیات وحش سلکه این فعالیت تفریحی جذاب را برای همگان امکانپذیر کرده است. قایقسواری و ماهیگیری هم از جمله دیگر فعالیتهای مورد علاقه گردشگران تالاب انزلی است.
منبع : visitiran.ir/fa