جشن کریسمس و زادروز عیسی مسیح (25 دسامبر)

جشن کریسمس و زادروز عیسی مسیح (25 دسامبر)

جشن کریسمس

25 دسامبر زادروز عیسی مسیح است که مسیحیان در چنین روزی جشن می گیرند که کریسمس نامیده می شود و در بیشتر کشورهای دنیا جشن کریسمس برگزار می شود. در ادامه با آشنایی بیشتر با جشن کریسمس با ایران نیهون همراه باشید.

کریسمس چیست؟

کریسمس یا نوئل نام جشنی که در دین مسیحیت بهمنظور گرامی داست زادروز عیسی مسیح برگزار می شود.بسیاری از اعضای کلیسای کاتولیک روم و پیروان آیین پروتستان، کریسمس را در روز 25 دسامبر جشن گرفته و بسیاری آنرا در شامگاه 24 دسامبر نیز برگزار می‌کنند. اعضای بیشتر کلیساهای ارتودوکس در سراسر دنیا نیز روز بیست و پنجم دسامبر را به عنوان میلاد مسیح جشن می‌گیرند. برخی از مسیحیان ارتودوکس در روسیه، اوکراین، سرزمین مقدس (ناحیه تاریخی فلسطین) و دیگر مکان‌ها، به سبب پیروی از گاه‌شماری یولیانی، جشن کریسمس را در روز 7 ژانویه برگزار می کنند.

عضای کلیسای ارامنه طبق سنت منحصر به فردی، روز میلاد و همچنین روز غسل تعمید مسیح را هم‌زمان در روز 6 ژانویه جشن می‌گیرند. ایام دوازده روزه کریسمس با سالروز میلاد مسیح در ۲۵ دسامبر آغاز گشته و تا جشن خاج‌شویان در روز ۶ ژانویه ادامه می‌یابد.

انتخاب ۲۵ ماه دسامبر

* جالب است بدانید که منشا انتخاب 25 دسامبر به عنوان زادروز عیسی مسیح در پرده ای از ابهام قرار دارد. در اناجیل چهارگانه در عهد جدید، تولد عیسی مسیح با جزئیات شرح داده شده ولی هیچ تاریخی در آنها به عنوان زادروز مسیح ذکر نشده است. اما روز ۲۵ دسامبر، برای نخستین بار در سال 221 پس از میلاد، در نوشته‌های سکستوس ژولیوس افریکانوس به عنوان روز میلاد مسیح، انعکاس یافته و بعدها به طور فراگیر در عالم مسیحیت مورد توجه و پذیرفته شده است.

* اما محققان معتقدند که کریسمس به عنوان جایگزین برای جشن (روز میلاد خورشید شکست‌ناپذیر) یا  سول اینویکتوس  که به هنگام انقلاب زمستانی به عنوان نماد نوزایی خورشید، به دور افکندن زمستان و ندای تولد دوباره بهار و تابستان، در امپراتوری روم برگزار می‌شد رایج شد و در واقع کریسمس، صورت مسیحی شده این جشن بوده است.

* پیش از پذیرفتن آیین مسیحیت به عنوان دین رسمی روم باستان در قرن چهارم میلادی، رومیان هر ساله در روز 17 دسامبر در جشنی به نام ساتورنالیا به سیاره کیوان، ایزد باستانی زراعت، احترام می‌گذاشتند. این جشن تا 7 روز ادامه داشت و انقلاب زمستانی را که طبق گاه‌شماری یولیانی باستان حدوداً در 25 دسامبر واقع می‌شد.

* از سوی دیگر گفته می‌شود پس از رسمیت یافتن دین مسیحیت در ۴۰۰ سال بعد بود که روزی را به عنوان زادروز مسیح تعیین کردند و در تعیین آن از جشن شب یلدا ایرانی یا آیین مهر یا میتراییسم بهره گرفتند.

بابانوئل

شخصیت بابانوئل که به شکل پیرمردی مهربان با لباس قرمز رنگ و ریش های بلند و سفید در زمان جشن کریسمس ظاهر می شود با چندین اسم بابانوئل (Papa noel)، سانتا کلوز (Santa claus) و سنت نیکولا (Saint Nicola) شناخته می‌شود.

اما در واقع در سده چهارم میلادی یکی از اسقف های آسیای صغیر یا همان ترکیه امروزی به خاطر رفتار مهربانه اش با کودکان شهرت داشت که بعد ها به سنت نیکولاس (نیکولاس قدیس) شهرت یافت، در نقاشی‌های قرون وسطی و عصر رنسانس به شکل مردی بلند بالا با چهره‌ای جدی و نجیبانه نشان داده شده و تا حدود قرن شانزدهم، جشن مخصوص او در روز 6 دسامبر در سراسر اروپا برگزار می‌شد، اما از آن پس، این جشن، تنها به پروتستان‌های هلند منحصر شد. اما زمانی که مهاجران هلندی به آمریکای شمالی کوچ کردند، این رسم را نیز با خود به آن کشور بردند و در آنجا بود که نام او به «سانتا کلوز» تغییر یافت و به شکل امروزی قرار گرفت است.

آیین‌های کریسمس

* آیین های کریسمس در کشورهای مختلف بنا بر سنت و آداب و رسوم آنها متفاوت است اما آیین های مشترک بین مسیحیان برای جشن گرفتن میلاد عیسی مسیح به کلیساها می‌روند، و در منزلشان  یک درخت کاج را تزیین و چراغانی و در خیابان‌ها دسته‌دسته سرودهای پرستشی و شکرگزاری اجرا می‌کنند.

* رسوم های دیگری همانند هدیه دادن و ارسال کارت تبریک و البته حضور بابانوئل در شب کریسمس از سنت‌های کریسمس است که محور اصلی این عید بر ترویج حسن نیت، بخشندگی، مهربانی و گردهمایی‌های خانوادگی استوار است.

* از مراسم این شب که بین کلیسای کاتولیک و آنگلیکان‌ها مشترک است، اجرای قربانی مقدس است که کمی قبل از نیمه شب در کلیساها شروع می‌شود و تولد مسیح را جشن می‌گیرند. و مراسم لوتریان‌ها بیشتر شبیه عشای ربانی است و با روشن کردن شمع و اجرای گروه کر و نواختن ارگ همراه است.

0 0 رای
امتیاز بدهید
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
مشاهده همه نظرات