خرید بلیط هواپیما
خرید بلیط قطار
خرید بلیط اتوبوس
تور
تور استانبول
توضیحات:

چاقو سازی زنجان

چاقو سازی زنجان

چاقو سازی از جمله صنایع ­دستی قدیمی و معروف شهر زنجان است. پیشینه‌ی دقیق این صنعت در زنجان بر ما پوشیده است. اما با مراجعه به اسناد تاریخی و سیاحت­نامه­ های گردشگران می­ توان گفت که از حدود قرن دهم هجری شهر زنجان مرکز عمده­ ای برای ساخت چاقو، شمشیر و قَمه بوده و کارگاه­ های مختلف اسلحه ­سازی در آن دایر بوده است. به علت ویژگی­ های خاصی که چاقوی زنجان از نظر ظرافت، بُرش، تنوع و استحکام دارد نام زنجان با صنعت چاقو­سازی عجین شده است.

مواد اولیه‌ی هنر چاقو ­سازی به­ طور عمده آهن است و دسته‌ی چاقو را از شاخ گوزن، صدف، چوب، فیبر و یا عاج تهیه می­ کنند، در گذشته روی دسته‌ی شمشیر­ها را مرصّع ­کاری نیز می ­کردند و این کار امروزه به ­صورت ساده­ تری انجام می ­شود. ابزار­کار چاقوسازان چکش، پٌتک، قیچی و کوره است. روش کار بدین صورت است که استاد­کار در کنار کوره‌ی آتش، آهن را می­ گدازد و با ضربات پتک آن را به ­شکل انواع چاقو، کارد، گزلیک، قندشکن و غیره درمی ­آورد، سپس با نهایت هنر­نمایی و با استفاده از ابزار ساده، از جنس شاخ حیوانات یا عاج دسته‌ی آن را کار می­ گذارند، پس از اتمام کار چاقو را تیز کرده و آب کٌرم می ­دهند.

معمولاً چاقو­سازان زنجان نام خود را بر روی تیغه‌ی چاقو حک می­ کنند. جواهر، ملیله، صدف و عاج از تزییناتی است که این هنرمندان در تولیدات خود به­ کار می­برند. از چاقو­های کوچک تزیینی که به­ عنوان جا­کلیدی استفاده می­ شود تا ساخت شمشیر­های بزرگ در کارگاه ­های چاقو­سازی زنجان انجام می­ شود. دسته‌ی چاقو­ها نیز محل هنر­نماییِ هنرمندان این صنعت است که با نشاندن جواهر و حکاکی­ کردن نقوش در هر چه زیباتر و منحصر­به ­فرد شدن اثر خود می­ کوشند. حالت فنری، تیزی دائمی و در نهایت خوش­ دستی از خصوصیات چاقو­های زنجان است.

به­ طور کلی چاقو­های این منطقه را از نظر شکل و قطعات می­ توان به دو دسته‌ی ساده و مرکب تقسیم کرد. چاقوهای ساده خود از نظر تعداد و شکل ظاهری به چند دسته تقسیم می­ شوند که از این میان می­توان به مواردی چند اشاره کرد:

1- چاقوهایی با دسته‌ی شاخ بز، گاو و غیره که بدون فنر و یک تیغه است و به­ وسیله‌ی دو میخ به دسته متصل شده است.

2- چاقوهای ضامن ­دار که خود به گروه ­های ریزتری تقسیم می­ شود.

3- چاقوهای میوه ­خوری که معمولاً یک تیغه دارد و شامل دسته و فنر است و در اندازه­ های مختلف ساخته می­ شود. همچنین چاقوی کوچک جیبی و قلم ­تراش (که ابزار کار خوشنویسان است).

از نظر نوع كاربرد، چاقوهاي زنجان را مي‌توان به انواع مختلفي تقسيم كرد: چاقوهای ضامن‌دار، چاقوهای میوه‌خوری، چاقوهای یک تیغه‌ای دو دسته‌ای(تیغه ثابت)، چاقوهای باغبانی و پیوندزنی، چاقوهای قصابی، چاقوی ساق پا، چاقوهای مرکب (یک دسته‌ای ها و  دو دسته‌ای ها)، انواع ساتور، انواع قلمتراش (یک تیغه ، دو تیغه، سه تیغه، چهار تیغه و شش تیغه)، انواع کاردها (کاردهای شکاری و صحرایی،  کاردهای آشپزخانه) ، انواع شمشیر(كه صرفاٌ جنبه تزیینی دارند)، قندشکن (قندشکن تبری، قندشکن قیچی) و …

تنوع و كيفيت چاقوهاي زنجان، سبب شده اين توليدات علاوه بر بازارهاي داخلي در بازارهاي بين المللي نيز عرضه مي شوند.

منبع : visitiran.ir/fa

دیدگاه‌ها
اشتراک در
اطلاع از
امتیاز دهی
شرح تجربه
تجربه
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

Fatal error: Uncaught TypeError: strtoupper() expects parameter 1 to be string, null given in /home/iranniho/public_html/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/Engine/Optimization/LazyRenderContent/Frontend/Processor/Dom.php:140 Stack trace: #0 /home/iranniho/public_html/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/Engine/Optimization/LazyRenderContent/Frontend/Processor/Dom.php(140): strtoupper(NULL) #1 /home/iranniho/public_html/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/Engine/Optimization/LazyRenderContent/Frontend/Processor/Dom.php(107): WP_Rocket\Engine\Optimization\LazyRenderContent\Frontend\Processor\Dom->add_hash_to_element(Object(DOMElement), 2, '<!doctype html>...') #2 /home/iranniho/public_html/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/Engine/Optimization/LazyRenderContent/Frontend/Controller.php(150): WP_Rocket\Engine\Optimization\LazyRenderContent\Frontend\Processor\Dom->add_hashes('<!doctype html>...') #3 /home/iranniho/public_html/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/Engine/Optimization/LazyRenderContent/Frontend/Controller.php(123): WP_Rocket\En in /home/iranniho/public_html/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/Engine/Optimization/LazyRenderContent/Frontend/Processor/Dom.php on line 140