خرید بلیط هواپیما
خرید بلیط قطار
خرید بلیط اتوبوس
تور
تور استانبول
توضیحات:

جزیره آشوراده

«آشوراده» نام یک جزیره­ در «میانکاله» است، جزیره‎ای در 10 کیلومتری غربی «بندر ترکمن»، که در کنار تنگه باریک «چپق اغلی» و دهلیز «خزینی» قرار گرفته است.

گمان می­رود واژه­ آشوراده، که در گویش بومی «مال آشیر» خوانده می­شود، از «آشور آدا» یا «آشور آداسی» ترکی آمده باشد که هم‎معنی «شکارگاه»، «آبخست» یا «چراگاه» است. این گمانه­ زنی تاریخی پیش آمده که آشوراده همان «آبسکون» است که در روزگار یورش مغولان به ایران، سلطان محمد خوارزمشاه پس از شکست به آن گریخت.

از نشان‎ه ای تاریخی در آشوراده، ویرانه دژهای صفوی است که هنوز برجای مانده‎اند. آشوراده در روزگاران صفوی شکارگاه شاهی بوده است. «قلعه روس‌ها»، «خانه وزیر مختار روس» و «کلیسای چوبی» همه و همه یادگارهایی از  دوران لشکرکشی روس‎ها به ایران، در سال ۱۸۳۷ میلادی بوده ‎اند. پس از سقوط امپراتوری تزارهای روس در دوران قاجار، آشوراده پیرو عهدنامه ایران و روسیه به ایران بازگردانده شد. در دوران پهلوی قلعه روس‎ ها تبدیل به پاسگاه شده بود که امروزه بخش زیادی از آن‎ها ویران شده‎اند.

آشوراده یکی از تالاب­ های مهم در عرصه جهانی به شمار می‎رود که در گذشته 1200 متر گستره داشته است. امروزه آشوراده وسعتی نزدیک به 320 هکتار دارد و تنها کارکنان شیلات در این جزیره ساکن هستند و مردمان بومی دیریست از این‎جا رفته­اند. برای دسترسی به آشوراده باید با قایق از آب گذر کرد.

از پوشش جانوری آشوراده می­توان گونه­ هایی همچون گراز، روباه، شغال، گربه وحشی، خوک ، اسب وحشی، جوجه تیغی، لاک پشت، مار، خرگوش، گورکن و موش را نام برد. ببر مازندران نیز روزگاری در این سرزمین می‎زیسته است. فوک خزری را هم نباید از خاطر برد. همان جانوری که در آب­های پیرامونی جزیره دیده می‎شود.

همچنین پرندگان بومی و مهاجری همچون قرقاول، غاز سفید و سیاه ، دراج، فلامینگو، پلیکان، چنگیر، کاکائی، گیلانشاه، چوب پا، پرستوی دریایی در این زیستگاه زندگی می­کنند. از پوشش آبزیان در آب­های پیرامون جزیره آشوراده می­توان ماهیانی همچون ماهی آزاد، ماهی سفید، کپور، کلمه، ماش، فیل ماهی، تاس ماهی، ازون برون را نام برد. گفتنی است نزدیک به نیمی از خاویار ازون برون ایران از کناره­های آشوراده شکار می­شود.

از میان پوشش گیاهی آشوراده نیز می­توان به درختان انار ترش، بوته های تمشک، خشک، خار، قزل اوت، ازگیل وحشی و گونه­ هایی از نی را بر شمرد.

 

منبع : visitiran.ir/fa

دیدگاه‌ها
اشتراک در
اطلاع از
امتیاز دهی
شرح تجربه
تجربه
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها