جاهای دیدنی میانه
میانه، شهری است در استان آذربایجان شرقی با قدمت دهها سال پیش از میلاد مسیح (ع)، که جاذبههای دیدنی متعددی را در خود جای داده است.
«قلعه دختر» یا «قیز قالاسی»، یکی از جاذبههای گردشگری در استان آذربایجان شرقی است که در فاصلهی ۱۸ کیلومتری از بخش جنوبی شهرستان میانه و روی صخرهای بزرگ با قلههای تیز که برفراز کوههای قافلانکوه واقع شده است، قرار دارد. در واقع این اثر زیبای تاریخی همانند یک شکل کثیرالاضلاعی است که چینش آن به صورت غیرمنتظم بوده و درههای عمیق و قلههای تیز کوه قافلانکوه را دربرگرفته است.
مسجد سنگی ترک
در فاصلهی ۲۹ کیلومتری از شمال شرقی شهرستان میانه، «مسجد سنگی ترک»، قرار دارد که میتوان آن را یکی از آثار ارزشمند تاریخی در استان آذربایجان شرقی عنوان کرد. مسجد در روستایی تاریخی به نام «ترک»، ساخته شده و نوع معماری انجام شده در آن و نیز مصالحی که برای ساخت استفاده شده است، تعجب و حیرت باستانشناسان را برانگیخته است.
پل پردلیس
یکی دیگر از جاذبههای گردشگری شهرستان میانه است که در بخش تاریخی کاغذکنان این شهرستان قرار دارد. این سازهی کهن دارای ۹ دهانه است و در گذشته به عنوان راه عبوری از ایران به سرزمینهای قفقاز و روسیه مورد استفاده قرار میگرفت. همچنین افرادی که قصد گذر از اردبیل را داشتند، باید از این پل زیبا و باشکوه، عبور میکردند. پل روی روخانهی «قزل اوزن» با پنج پایهی سنگی و مصالحی همچون آهک و ساروج ساخته شده است.
آبشار بلوکان
از دیدنیهای محبوب و پرطرفدار شهرستان میانه، پدیدهای است طبیعی که در فاصلهی ۴ کیلومتری از روستای بلوکان قرار دارد. «آبشار بلوکان»، نام این جاذبهی گردشگری است که در بین درهای بسیار زیبا و خرم قرار گرفته و دارای ۱۰ متر ارتفاع است.
پل شهر چای
در فاصلهی ۱۲ کیلومتری از جنوب شهر میانه، اثری تاریخی روی رودخانهی شهرچای وجود دارد که از انشعابات رودخانهی قزل اوزن است، که به «پل شهر چای» نامگذاری شده است. این پل تاریخی در فاصلهی کمی از روستای «تازه کنده»، ساخته شده است که با توجه به اسناد تاریخی قدمت آن به دوران حکومت صفویان بازمیگردد. پل دارای ۲۳ چشمه با طاقی جناغی است و از این رو در بین مردم به «۲۳ پل» نیز شهرت یافته است.
پل دختر یا قیز کورپوسی
یکی دیگر از آثار تاریخی در شهرستان میانه است که در فاصلهی ۲۰ کیلومتری از این شهرستان و روی رودخانهی قزلاوزون، احداث شده است. متاسفانه مدرک یا نوشتهای که نشاندهندهی تاریخ احداث آن باشد، وجود ندارد.
کاروانسرای جمالآباد
در فاصلهی ۳۵ کیلومتری از شهر میانه و درون روستایی به همین نام قرار دارد که قدمت آن به سال ۱۰۶۵ هجری قمری بازمیگردد. البته «شارون»، نویسنده و جهانگرد مشهور تاریخ ساخت این کاروانسرا را در سال ۷۳۳ هجری قمری عنوان کرده که به دستور «غیاثالدین محمد» از وزرای «سلطان ابوسعید» از سلاطین مغول احداث شده است.