تنگ سولک
تنگ «سولک» یا «سروک» سرزمینی باستانی است که در نزدیکی روستای «گچ بلند»، در ۱۲ کیلومتری شمال شرقی شهر «لیکک» و 45 کیلومتری شهر «بهبهان» و بر سر راه تنگه «ماغر» در استان «کهگیلویه و بویر احمد» قرار دارد. دسترسی به تنگ سولک از راه «لنده» به لیکک و از « شهرک گودبن» امکانپذیر است.
در کتاب تاریخی «فارس نامه» آمده که نام این تنگ برگرفته از «گردنه سروهای کوچک» است. از آبادیهای فصلی نزدیک تنگ سولک میتوان «آبدولی»، «سینه سولک»، «چال انجیر» و «زیرچک» را نام برد. پیرامون آنها 6 چشمه میجوشد که باغهای انار و نزدیک به 50 هزار درخت را سیراب میکنند.
در تنگه سولک 5 دیوارنگاره سنگی از تاجگذرای شاهان دوران های الیمایی و شاهنشاهی اشکانی همراه با 14 استودان و 2 کیلومتر راه سنگفرش قرار دارد. «بَرد رستم» یا سنگ رستم دارای نگاره هایی از شکار شیر به دست پادشاه، تاجگذاری شاهان، سربازان، درباریان، آتشگاه و تخت شاهی با پایه های عقاب مانند است. سنگی دیگر روبروی برد رستم هست که بخشی از آن ویران شده است. این سنگ نیز نگاره هایی از نبرد یک شاه دارد، همچنین کمان، نیزه، سوار، اسب و سربازان در آن دیده میشود. بر هر دو سنگ نیز نوشتارهایی به خط پهلوی به چشم میخورد.
کمی بالاتر از این دوسنگ، 3 سنگ دیگر با نگاره هایی تراشیده شده قرار دارد. گمانه زنیها بر آن است که این دیوارنگاره ها به قرن سوم میلادی باز میگردند. گمانه زنی هایی دیگر تنگ سولک را جایی مانند تاق بستان میدانند و آن را به شاهنشاهان ساسانی همچون بهرام دوم ساسانی، بهرام سوم ساسانی، هرمز دوم و شاهپور دوم منسوب میدانند.
در سال 1841 میلادی این تنگه به دست گردشگری روسی به نام «دوبور» کشف و به دست «الیستن» چاپ و به یاری ایرانشناس نامدار «هنینگ» بررسی شدند. در سراسر سرزمین بهمئی نزدیک به 40 «استودان» نیز یافته شده است.
در تنگ سولك جنگلی با گستره 2000 هكتاری وجود دارد که در نزدیکی 15 كيلومتري شهرستان «ليكك» در جنوب استان كهگيلويه و بويراحمد واقع شده است. از میان پوشش جانوری آن میتوان گونه هایی همچون کل، بز و پرندگانی چون کبک، تیهو، کبوتر جنگلی و چاهی و کلاغ را نام برد.
همچنین از پوشش گیاهی جنگل سولک میتوان گونههاي بلوط ايراني، زربين، كيكم، زالزالك و بنه و نیز گیاهان دارویی همانند بنسرخ، حلپه، تره، کارده، بومادران، پشموک، کنگر، گل لاله سرنگون و آویشن را سراغ گرفت. همچنین تودههای ویژهای از آمیختن زربين و بلوط نیز به چشم میرسد.
منبع : visitiran.ir/fa