موزه رئیسعلی دلواری
روستای دلوار بندر کوچکی است در پنجاه کیلومتری بوشهر که مرکز یکی از بخشهای ساحلی شهرستان تنگستان است. واژه دلوار به معنای “دلاور” است که گاه “دلبار” هم گفته میشود. شغل مردم دلوار اغلب ماهیگیری و سفر به شیخ نشینهاست. رئیسعلی دلواری (۱۲۶۱ – ۱۲۹۴ خورشیدی) مبارز لُرتبار مشروطهخواه و رهبر قیام جنوب در تنگستان و بوشهر علیه نیروهای بریتانیا در دوره جنگ جهانی اول بود. دوران جوانی رئیسعلی همزمان با حضور گسترده استعمار انگلیس در خلیج فارس بود. وی نقشی کلیدی در قیام جنوب داشت.
قیام مردم تنگستان به رهبری وی روی هم هفت سال طول کشید و در این مدت دلیران تنگستانی دو هدف عمده را دنبال میکردند، پاسداری از بوشهر، دشتستان و تنگستان به عنوان منطقهی سکونت خود و جلوگیری از حرکت قوای بیگانه به درون مرزهای ایران و دفاع از استقلال وطن. جنگ میان رئیسعلی و دلیران تنگستان از یک سو و انگلیسیها و خوانین متحد آنان از سوی دیگر به طور پیاپی و پراکنده تا 12شهریور سال 1294 ادامه یافت و انگلیسیها نتوانستند بر رئیسعلی و یارانش تفوق یابند. تا این که در گیرودار حمله انگلیسیها به بوشهر در دوازدهم شهریور سال 1294 هنگامی که رئیسعلی در محلی به نام «تنگک صفر» قصد شبیخون به قوای انگلیسیها را داشت، از پشت مورد هدف گلوله یکی از همراهان خائن قرار گرفت و در سن 33 سالگی به شهادت رسید.
در ایران با مصوبه شورای عالی انقلاب (سال ۱۳۸۹) سالروز کشته شدن رئیسعلی دلواری برابر با روز ۱۲ شهریور ماه، به نام «روز ملی مبارزه با استعمار» نامگذاری شده است همچنین محل سکونت شخص رئیسعلی دلواری واقع در نزدیکی ساحل شهر کوچک دلوار از توابع شهرستان تنگستان، در سال 1378، با نظارت سازمان میراث فرهنگی به موزه رئیسعلی دلواری تغییر کاربری داد. درون موزه نمادهای سنتی از جمله: نوع پوشش، گوشه ای از رسوم، تفنگها و … قرار دارند که در اتاقهایی که درهای آنها درون هم باز می شود به نمایش درآمده است. این خانه بنایی ساده دارد و تزیینات آن شامل اندکی گچبری است. شیشه های مشبک پنجرهها فضای درون موزه را دیدنی و مناسب برای عکاسی نیز کرده است. قبل از مجموعه ی اصلی، فضایی رستورانی و مسقف وجود دارد و پس از آن، ورودی خانه با درب چوبی دو لنگهای قرار گرفته است.
منبع : visitiran.ir/fa