باغ موزه قصر
در دوران قاجار بنایی در تهران ساخته شد که قصر قاجار نام گرفت. قصری که یکی از قدیمی ترین کاخ های دوران قاجار است و سرگذشت عجیبی را پشت سر گذاشته است. قصر قاجار در دوران رضا شاه پهلوی تخریب شد و در عوض، یک زندان جای آن را گرفت. سرنوشت عجیب این مجموعه ادامه داشت و اکنون قصر و زندان سابق به باغ موزه قصر تبدیل شده است.
زندان مارکوف یکی از بخشهای باغ موزه قصر است است که تاریخ ساخت آن به دوران پس از کودتای سال ۱۲۹۹ باز می گردد. رضاخان در آن زمان نیکلا مارکوف روس را مسئول بررسی شرایط و انتخاب مکانی مناسب برای ساخت یک زندان کرد و این معمار روس، قصر قاجار را برای این کار برگزید. در نهایت در سال ۱۳۰۸ رضاخان زندان قصر را افتتاح کرد.
پس از آن سال ها گذشت تا این که کودتایی دیگر رخ داد. پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ و آغاز استبداد شدید حکومت پهلوی، زندان قصر به زندانی سیاسی تبدیل شد و حتی چند ساختمان به این بنا اضافه شد. در این دوران ساختمانی مخصوص زندانیان سیاسی نیز ساخته شد. بزرگان زیادی در سال های پیش از انقلاب دوران محکومیت خود را در زندان قصر گذراندند که از میان آن ها می توان به شهید نواب صفوی، آیتالله طالقانی، مهدی اخوان ثالث و نجف دریا بندری اشاره کرد.
با گذشت سه دهه از پیروزی انقلاب اسلامی زندان قصر به کار خود پایان داد و در سال ۱۳۹۱ باغ موزه قصر افتتاح شد. باغ موزه قصر از بخش های مختلفی تشکیل شده است. موزه سیاسی یکی از بخش های جذاب این باغ موزه است. در این بخش از باغ موزه قصر می توان به مرور روایت تاریخ انقلاب و مبارزان انقلاب اسلامی پرداخت.
موزه مارکوف یکی دیگر از بخشهای زندان قصر است که قسمت های مختلفی همچون مرکز اسناد، تصاویر و اشیاء تاریخی، کافه گالری، سالن اجتماعات و گالری را در خود جای داده است.
سالن فرخی یزدی در باغ موزه قصر به منظور برپایی گردهمایی ها احداث شده است که رویدادهایی همچون همایش، اجرای موسیقی و تئاتر در آن برگزار می شود.
نیایشگاه از دیگر قسمت های جالب توجه باغ موزه قصر است که تعدادی از دادگاه های اوایل انقلاب اسلامی در آن برگزار می شده است.
برج های دیده بانی و سروستان و باغ ایرانی از دیگر دیدنی های مجموعه باغ موزه قصر هستند.
در باغ موزه قصر به خوبی از امکانات صوتی استفاده شده و در بخش های مختلف این موزه می توان صداهای ضبط شدهای را شنید که حس و حال زندان در گذشته را به خوبی تداعی میکنند. فضا سازیها و چیدمان به کار رفته در این موزه نیز به درک بهتر فضای این زندان کمک زیادی می کند.
منبع : visitiran.ir/fa