باغ عفیف آباد
باغ عفیف آباد که در خیابانی به همین نام در یکی از مناطق گرانقیمت شیراز واقع شده است در سال 1242 شمسی بنا شده است. مجموعه باغ عفیف آباد شامل یک باغ ایرانی، کاخی سلطنتی در مرکز آن، موزه عبرت و همینطور موزه سلاح های قدیمی می شود.
وسعت باغ عفیف آباد یا باغ گلشن حدود 127 هزار متر مربع است. پیشینه این باغ به دوره حکومت صفویان باز میگردد که در آن هنگام مورد استفاده سلاطین قرار داشت. اما بعدها دردوره حکومت قاجار، «میرزا علی خان قوام الملک» این باغ را خرید و به بازسازی آن پرداخت.
اما نام عفیفآباد از کجا آمده است و چرا باغ به این نام معروف شده است؟
دلیل نام گذاری باغ به اواخر دوران قاجار مربوط است. یعنی همان زمان که باغ، به تملک فردی به نام «عفیفه خانم» درمیآید. البته یک بار دیگر در دوره پهلوی این باغ به یک خانم پیشکش می شود که او کسی نیست جز «فرح پهلوی».
در سال ۱۳۴۰ خورشیدی، ارتش در جریان یک مزایده این باغ را خریداری میکند. در سالهای بعد از انقلاب و همزمان با روز ارتش در تاریخ ۲۹ فروردین ۱۳۷۰، باغ عفیف آباد به عنوان یک موزه نظامی کار خود را آغاز میکند و هم اکنون تبدیل به «موزه سلاح خاورمیانه» شده است.
ساختار باغ فرم سادهای دارد. با ورود به باغ، سردری چهارستون به چشم میخورد که شکل سرستون های آن از سرستو ن های تخت جمشید الهام گرفته شده است. دو شیر بر سردر باغ دیده می شوند به طوریکه گویی در را میان پنجه های خود گرفته اند. با گذر از ورودی، دالانی وجود دارد که به فضای داخلی باغ راه دارد.
ساختمان کاخ که در دل باغ قرار دارد، دارای دو طبقه است و در مجموعه ۳۰ اتاق در آن وجود دارد. طبقه پایین این عمارت تبدیل به موزه نظامی شده است و وجود یک آبنما از ویژگی های آن است. سه پلکان این طبقه را به طبقه دوم راه می یابد. طبقه دوم راهروی بلندی دارد که در دو سوی آن اتاقهای تو در تو قرار گرفته است.
در مرکز این طبقه تالاری بزرگ و باشکوه وجود دارد. سقف تالار چوبی است و به به نقش های گل و بوته، شکارگاه و بزم و شادی آراسته شده است. دورتادور دیوارها گچبری و مُقَرنَسکاری شده و درها و پنجره ها با شیشه های رنگی تزئین شدهاند. «موزه عبرت» در این طبقه قرار دارد که اتاق های همایش، رختکن، نشیمن، مطالعه، پذیرایی و قمارخانه را در خود جای داده است.
جدا از ساختمان و بناهای مجموعه، باغ عفیفآباد طبیعتی زیبا و فرحبخش را در دل شهر شیراز ایجاد کرده است که به خصوص در بهار و پاییز بسیار دیدنی است.
منبع : visitiran.ir/fa