موزه سنگ طاق بستان (کرمانشاه)
موزه سنگ طاق بستان در نزدیکی محوطه تاریخی طاقبستان قرار دارد. تعداد آثار این مجموعه بالغ بر چهل اثر سنگی است که غالب این اشیا مربوط به دوران ساسانیان و قاجاریه است. از دوران ساسانی سر ستون هایی در موزه نگهداری می شود که متعلق به کاخی هستند که هرگز ساخته نشد.
نقوش استفاده شده بر روی این سر ستون ها بیانگر مفاهیم خاصی بوده که ریشه در اعتقادات دینی و اساطیری ساسانیان و مردمان ایران باستان داشته است.
این نقوش عبارتند از
1- ایزد بانو آناهیتا، آریایی ها پس از سکونت در ایران تحت تاثیر این فرهنگ، ایزد بانوانی را در آیین خود پذیرفتند. با آمدن دین زرتشت، این ایزد بانوان از آیین جدید به بیرون رانده شدند، اما به سبب اهمیت شان دوباره پس از زرتشت به آئین مزدیسینا بازگشتند. آناهیتا و سپندارمذ از جمله نامدارترین و مهمترین این ایزد بانوان هستند پیش از ورود آریایی ها به نجد ایران، پرستش ایزدبانوی بزرگ نزد بومیان این سرزمین که دارای فرهنگ مادر سالار بودند، امر رایجی بود. پرستش ایزدبانوی بزرگ بیش از هر چیز با کشاورزی و جامعه کشاورزی ارتباط دارد.
2- ایزد بهرام، در ایران باستان ابری که باران نمی داد را بزرگترین دشمن خود می دانسته اند. به خدایانی که به ابر حمله می کنند و بدن او را سوراخ سوراخ ساخته و باران محتوی آن را به زمین می ریزند! لقب بزرگ می دادند یکی از این خدایان بهرام یا واهرام است که خدای جنگ ایران باستان به شمار می رود.
3- اهورمزدا که بعدها اورمزد خوانده شد به معنی خداوند صاحب حکمت است. او خدایی است یگانه که در همه جا حضور دارد دارای قدرت مطلق و خداوند دین زرتشت است. او دارای صفات بسیاری است که عارض بر وجودش نیست بلکه عین ذاتش است او را با چشم سر نمی توان دید و در اوستا اهورامزدا “نور” خوانده شده است.
4- درخت زندگی که دارای مفاهیم مختلفی در علم، مذهب، فلسفه و اسطوره دارد و نشان دهنده این است که تمام حیات بر روی زمین به هم مربوط است. در بخشی دیگر از موزه سنگ طاق بستان نیمتنهی خسرو پرویز شاهنشاه ساسانی نمایش داده شده است.
بخش اسلامی موزه که شامل بقایای کاخی از دوران قاجار است در طی حملات و جنک کشور عراق با ایران آسیب های جدی دیده است. این بخش از موزه در فضای باز قرار دارد.
منبع : visitiran.ir/fa