مدرسه ضیائیه

مدرسه ضیائیه

نقد و بررسی

توضیحات

مدرسه ضیائیه یزد

مدرسه ضیائیه یا همان زندان اسکندر سابق که در شهرستان یزد و روستای امام واقع شده است و ساخت آن مربوط به سده 7 می باشد، این مدرسه در سال 1346 به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شده است. برای آشنایی بیشتر با ایران نیهون همراه باشید.

زندان اسکندریه

زندان اسکندریه یکی از جاهای تاریخی شهر یزد است و در حقیقت مدرسه ای با 10 قرن قدمت در محله فهادان شهر یزد می باشد که در مجاورت بقعه دوازده امام واقع شده، این بنا در سال 831 هجری توسط عارف معروف ضیاء الدین حسین رضی بنا گردیده و در سال 908 هجری قمری توسط پسرانش مجدالدین حسن و شرف الدین علی به اتمام رسید.

ویژگی های زندان اسکندریه

از قسمت های مختلف این بنا می توان به وجود چاهی با قطر 4 متر و در وسط حیاط این مدرسه اشاره کرد که از آنجا به سردابی با عمق 7 متر منتهی می گردد، ارتفاع گنبد این مدرسه به حدود 20 متر می رسد و تزئینات آن دارای گچبری ها و آبرنگ طلائی و لاجوردی می باشد که قسمت اعظم آن از بین رفته است اما با وجود این ویرانی ها باز هم زیبایی بنا حفظ شده است و یکی از جاهای دیدنی یزد می باشد که گردشگران و توریستان بسیاری را به سوی خود کشانده است.

در مورد پیشینه ی این بنا داستان های بسیاری مطرح است که قدمت ساخت آن را به زمان حمله اسکندر مقدونی به ایران نسبت داده است که از این بنا به عنوان زندان استفاده شده است و بعد ها تغییر کاربری داده اند و به عنوان مدرسه از آن استفاده کرده اند.

مدرسه ضیائیه یزد

مدرسه ضیائیه با سبک معماری آذری ساخته شده است و تکمیل آن در 4 مراحل انجام شده، ابتدا گنبد خانه کهن آن برای آرامگاه ساخته شد که شروع آن همزمان شد با حمله اسکندر به ایران و مدرسه ایی هم وجود نداشته است اما 200 سال بعد در اوایل سده 10 نوه ی سازنده گنبد در کنار آن مدرسه را می سازد و آن مدرسه را تبدیل به این مدرسه امروزی می کند.

مدرسه ضیائیه در خیابان امام و در محله ی فهادان، کوچه ی رخت شوی خانه، کوچه ی حمام نو واقع شده است. از دیگر بناهایی که در شهر تاریخی یزد واقع شده است می توان به بقعه ی دوازده امام یزد که در جوار همین بنا قرار گرفته و موزه سکه، موزه مردم شناسی حیدرزاده و خانه لاری ها که باز هم در کمترین فاصله با این بنای قدیمی و تاریخی قرار گرفته است اشاره کرد

معماری مدرسه ضیائیه

معماری مدرسه ضیائیه از ویژگی های منحصر بفردی برخوردار است که در عین سادگی و زیبایی هنر معماران زمان خود را به نمایش گذاشته است، در ساخت این بنای عظیم تاریخی از هیچ نوع تزئیناتی کاشی کاری استفاده نشده است.مصالح مورد استفاده در این بنا خشت خام بوده و همین دلیلی برای استقامت بنا در دوران مختلف و تا به حال بوده است.

گنبد مدرسه ضیائیه از جنس خشت خام است و گچ بری های آن با آبرنگ آبی لاجوردی و طلایی مزین شده است، گنبد بر روی چهار دیوار بلند که طول هرکدام از ضلع هایش 8.8 متر است بنا شده است.بقعه ی این بنا 18 متر و فاصله ی دهنه ی آن 9/5 متر است.

تصاویر